Organic Chemistry MCQS
Our Sponsors
Welcome to Med Studentz Medical Forums, a friendly and informative student community where you can join thousands of other medical students from all over the world discussing everything related to medical school admissions, studying for medical licensing exams, and the medical profession in general.

As a registered member you will be able to:

  • Post and participate in discussions throughout the board.
  • Communicate with other medical students around the world.
  • Find the latest valuable information regarding how to obtain research and clinical electives, internships and residencies.
  • Access special Members Only features not available to unregistered users.
All this and much more is available to you
absolutely free when you register for an account.
Reply to Thread
Results 1 to 9 of 9
Like Tree13Likes
  • 9 Post By Prince MD Khan
  • 1 Post By Mariamumtaz
  • 1 Post By maryyum
  • 1 Post By Prince MD Khan
  • 1 Post By CHOCLATE

Thread: Organic Chemistry MCQS

  1. #1
    Med Studentz Pro Prince MD Khan's Avatar
    Member Since
    Dec 2012
    Location
    Lahore, Pakistan
    Posts
    260
    Liked
    235 times

    Organic Chemistry MCQS

    Assalamoalikum guys,I made an Organic Chemistry test for MCAT Preparation.Hope it can be of some help to you

    1-Homolytic Fission is :
    a)Symmetrical
    b)Unsymmetrical
    c)Both
    d)None

    2- alcohols are resistant to oxidation :
    A)primary
    B)secondary
    C)tertiary
    D)All

    3-When alcohol is dehydrated ar 140 oC the produxt obtnd is : A)etheneB)diethyl etherC)iodoformD)none
    4-_____ are formed in homolytic bond fission :
    a)Free radicals
    b)Ions
    c)Both a & b
    d) None

    5-The factors which favor homolytic fission are :
    a)Electronegativity difference is less or zero
    b) Gaseous state
    c) Light & Electricity
    d)All of the above

    6-Unsymmetrical bond fission is favored in :
    a)Homolysis
    b)heterolysis
    c)Both
    d) None

    7-Direction of polar reactions is from :
    a)Nucleophile to electrophile
    b)Electrophile to nucleophile
    c)Source to sink
    d) Both a & c

    8-Which of the fllowing is nucleophile :
    a)Cl-
    b)H2O
    c)NH3
    d)All

    9-In tertiary Alcohols one C having OH group is attached to mainly how many more C :
    a)1
    b)2
    c)3
    d)4

    10-In combustion of methane the amount of energy released is :
    a)891 kj/mol
    b)892 kj/mol
    c)893 kj/mol
    d)None

    11-Which of the following is electrophile :
    a)Cl2
    b)Cl-
    c)Br2
    d)Both a & c

    12-Out of the following which reacts with alkanes in presence of ultra violet rays :
    a)Chlorine
    b)Bromine
    c)Iodine
    d)Flourine
    e)Both a & b
    f)Both c & d
    g)All

    13-The step in which chlorine free radical reacts with methane and a methyl free radical is obtained is termed as :
    a)Initiation
    b)Propagation
    c)Termination
    d)None

    14-Combustion of alkanes is highly ____ so it requires ____ for initiation :
    a)Endothermic & nothing
    b)Exothermic & nothing
    c)Endothermic & flame
    d)Exothermic & spark

    15-Which of the following reaction is not synthetically important :
    a)Free radical reaction of alkanes
    b)Halogenation of alkanes
    c)Both a & b
    d)None

    16-During dehydrohalogenation of alkyl halides the hydrogen is removed from the C which is attached to :
    a)R
    b)X
    c)R or X
    d)None

    17-The catalysts used for dehydration of aclohols are :
    a)Al2O3
    b)H2SO4
    c)H3PO4
    d)All

    18-The temperature required for primary alcohol to form ethene is :
    a)150oC
    b)180oC
    c)140-170 oC
    d)All of the above

    19-The catalytic hydrogenation of alkenes is at 1-5atm pressure and giving 120kj/mol per double bond and giving ______ compound :
    a)Unsaturated
    b)Saturated
    c)Depends upon given conditions
    d)None


    20-The catalysts used for catalytic hydrogenation of alkenes are :
    a)Pt,Pd,NiAl2O3
    b) Pt,Pb,Raney Nickle
    c) Pt,Pd,Ni
    d)None

    21-For hydration of ethene the intermediate compound is :
    a)Methyl hydrogen sulphate
    b)Ethyl Hydrogen Sulphate
    c)Ethyl hydrogen Nitrate
    d)None

    22-For hydration of alkanes the optimum temperature is :
    a)140 oC
    b)100 oC
    c) 80 oC
    d)None

    23-As the bromine reaches near the alkene which becomes polarized :
    a)Alkene
    b)Bromine Molecule
    c)Both a & b
    d)None

    24-1% dilute alkaline KMnO4 solution is a :
    a)Strong oxidizing agent
    b)Mild oxidizing agent
    c)Weak oxidizing agent
    d)None

    25-Polymerization of ethane at 400oC and 100 atm Pressure produces :
    a)Polyethane
    b)Polyethylene
    c)Polyethanol
    d)None

    26-Markonikov?s rule follow :
    a)Addition of unsynnetrical reagent to an unsymmetrical alkene
    b) Addition of unsynnetrical alkene to an unsymmetrical alkene
    c) Addition of unsynnetrical reagent to an unsymmetrical reagent
    d) Addition of unsynnetrical alkene to an unsymmetrical alkane

    27- Butene can have:
    a)Geometrical isomerism
    b)2-position isomers
    c)Both a & b
    d)All structural isomers

    28- Geometrical isomerism is shown by :
    a)Alkanes
    b)Alkenes
    c)Alkynes
    d)Both b & c

    29- Anthracene has how many benzene rings?
    a)2
    b)3
    c)4
    d)5

    30-Pentane has how many isomers :
    a)2
    b)3
    c)4
    d)5

    31-Oxidation of alkenes in presence of hot KMnO4 solution the products obtained can be :
    a)Ketones
    b)Carboxylic acids
    c)Carbon dioxide
    d)All

    32-All sp2 orbitals in benzene ring are :
    a)in different planes
    b)In same planes
    c)Coplanar
    d)Both b & c

    33-Diffused or delocalized electron cloud is formed by overlapping of :
    a)one 2py & one 2pz orbitals
    b)Both 2pz orbitals
    c)Any 2 orbitals
    d)None

    34-The stability of benzene ring is compared with :
    a)Cyclohexene
    b)1,3 cyclohexadiene
    c)1,3,6 cyclohexatriene
    d)None

    35-In kekule?s structure the bond lengths between different carbons are as :
    a)Between C1-C4
    b) Between C2-C5
    c) Between C3-C6
    d)None

    36-During halogenation,nitration,Friedal craft?s reactions of benzene the direction of reaction is :
    a)Benzene ring to electrophile
    b)Electrophile to benzene ring
    c)Benzene ring to nucleophile
    d)Nucleophile to benzene ring

    37-The acylation of benzene ring produces :
    a)Methy benzene
    b)Ethyl Benzene
    c)Acetophenone
    d)Alky Benzene

    38-Which of the folllwoing are electrophile :
    a)AlCl3
    b)FeBr3
    c)H2SO4
    d)Both a & b
    e)All

    39-The characteristic of SN2 reactions are :
    a)Change of hybridization from sp3 tetrahedral to sp2 planar
    b)Attack of weak leaving group
    c)Removal of Nucleophile
    d)Both a & c
    e)All

    40-The order of SN2 reactions for primary alkyl halides is :
    a)1
    b)2
    c)3
    d)4

    41-There is another site present on alkyl halides on which nucleophile can attack during B-Elimination reaactions :
    a)a-H
    b)b-H
    c)a-C
    d)b-C

    42-The rate of E1 reactions depend upon :
    a)The concentration of substrate
    b)Conc. Of nucleophile
    c)Conc of substrate as well as nucleophile
    d)None

    43-Which one of the following is not a nucleophile :
    a)H2O
    b)H2S
    c)BF3
    d)NH3

    44-The benzene molecule contains :
    a)Three double bonds
    b)two double bonds
    c)One double bond
    d)Delocalized pi electron charge

    45-During nitration of benzene active nitrating agent is :
    a)NO3
    b)NO2+
    c)NO2-
    d)HNO3

    46-Formula of chloroform is :
    a)CH3Cl
    b)CCl4
    c)CH2Cl2
    d)CHCl3

    47-Optimum temperature for the fermentation is :
    a)25-35 oC
    b)35-45 oC
    c)15-25 oC
    d)None

    48-The product obtained after re-Distilation of 95% alcohol in presence of CaO is called :
    a)rectified spirit
    b)Absolute alcohol
    c)Methyleted spirit
    d)None

    49-For denaturation of alcohol which can be used :
    a)Methanol
    b)Ethanol
    c)Pyridine
    d)Acetone
    e)All
    f)All except ethanol

    50-When NH3 reacts with alcohol then the catalyst used is :
    a)ZnCl2
    b)ThO2
    c)Pyridine
    d)None

    51-Which reaction is correct :
    a)2C2H5OH + 2Na ------> 2C2H5ONa + H2
    b) 2C2H5OH + 2Na ------> 2C2H5ONa + H2O
    c) 2C2H5OH + 2Na ------> 2C2H5OONa + H2
    d) 2C2H5OH + 2Na ------> 2C2H5ONaH + HO

    52-Upon oxidation of 2-methyl 2 propanol the product obtained is :
    a)Ethanal
    b)Propanone
    c)2-Methylpropane
    d)None
    53-When ethanol reacts with Phospho pentachloride then the products include :
    a)HCl
    b)HOCl
    c)H3PO3
    d)None

    54-The formulae for iodoform is :
    a)CHI3
    b)CHBr3
    c)CH2OHI
    d)None

    55-The reason why phenol is more acidic is :
    a)Delocalization of electronic cloud of benzene ring
    b)Ka = 1.3 x 10^-10
    c)delocaliztion of ?ve charge in ring
    d)Both b & c
    e)All

    56-Phenol reacts with dilute HNO3 at 25oC to give :
    a)TNT
    b)Picric acid
    c)Both a & b
    d)None

    57-Rectified spirit contains alcohol about :
    a)14%
    b)95%
    c)12%
    d)20%

    58-Esterification of alcohols is___ with removal of water :
    a)Irreversible
    b)Reversible
    c)Maybe both
    d)None

    59-CH3COCH2CH3 is ;
    a)2Propanone
    b)Butanone
    c)Acetophenone
    d)None

    60-The IUPAC name of (CH3)2 CH CH2 OH is :
    a)2,3methyl 2 propanol
    b) 2,4methyl 2 propanone
    c) 1,3ethyl 3 propanol
    d) 2,3methyl 1 propenol
    61-In industry for preparation of formaldehyde the optimal conditions are :
    a)Pt-Asbestos
    b)300oC
    c)Both
    d)None

    62-Acetaldehyde is prepared in the laboratory by the oxidation of ethyl alcohol with :
    a)Alkaline sodium dichromate solution
    b)Acidfied KMnO4 Solution
    b)Alkaline KMnO4 Solution
    d)None

    63-Acidified aqueous hydrolysis of acetaldehyde cyanohydrin gives :
    a)2-Hydroxypropanoic acid
    b)Lactic acid
    c)alpha hydroxyl acid containing one C more than starting aldehyde or ketone
    d)All

    64-Which one of the following is a good source of Cyanide ion :
    a)HCN
    b)KCN
    c)NH4CN
    d)LiCN

    65-Tryosine has ____ taste :
    a)Sweet
    b)Sour
    c)Cheese
    d)None

    66-Which of the following pair of amino acids have sec. amino group :
    a)Glycine & Proline
    b)Histidine & Glutamic acid
    c)Lysine & valine
    d)Proline & Histidine

    67-The acidic character of amino acid is due to :
    a)COOH
    b)COO-
    b)NH2
    c)NH3+

    68-The catalyst used in the reaction of a-bromoacid with ammonia is :
    a)K
    b)P
    c)Li
    d)H

    69-During strecker synthesis the intermediate compound obtained is :
    a)Ammonium ion
    b)Ammonium Chloride
    c)Ammonium nitrile
    d)None

    70-There is a peptide molecule which is said to have molecular mass 11,312,it is termed as :
    a)Polypeptide
    b)Protein
    c)Both a & b
    d)None

    71-Addition polymerization is catalyzed by :
    a)Thermal decomposition of organic peroxides
    b)Photochemical decomposition of organic peroxides
    c)Both
    d)None

    72-Condensation polymerization involves the removal of :
    a)Water
    b)Methanol
    c)Ethanol
    d)All
    e)Both a & b

    73-Polysterene is used in :
    a)Pipes
    b)Gramophone records
    c)Clothing
    d)Cosmetic bottles

    74-Plyamide resisns include :
    a)Nylon -6,9
    b)Nylon -3,6
    c)Nylon -9,9
    d)Nylon- 6.6

    75-Glucose is also termed as :
    a)Dextrose
    b)Grape Sugar
    c)Blood Sugar
    d)All
    e)Both b & c

    76-Amylopectin has glycosidic linkages as :
    a)1,2
    b)1,4
    c)1,2 & 1,4
    d)1,4 & 1,6

    77-Woody trees are generally ___% celloluse :
    a)10%
    b)20%
    c)30%
    d)40%
    e)None

    78-The saponification number for glycerol triplemitate is :
    a)206
    b)208
    c)210
    d)212

    79-In DNA the sugar is :
    a)1-Deoxyribose
    b)2-Deoxribose
    c)3-Deoxyribose
    d)None

    80-The acid chloride strength is of the order of :
    a)CH3COOCl > CH3COOCl2 > CH3COOCl3 > CH3COOCl4
    b) CH3COOCl < CH3COOCl2 > CH3COOCl3 < CH3COOCl4
    c) CH3COOCl < CH3COOCl2 <CH3COOCl3 <CH3COOCl4
    d) CH3COOCl <CH3COOCl2 ,CH3COOCl3 > CH3COOCl4

    (Acetic acid, HC2H3O2 Ka = 1.8?10?5

    Chloroacetic acid, HC2H2ClO2 Ka = 1.4?10?3

    Dichloroacetic acid, HC2HCl2O2 Ka = 5.5?10?2

    Trichloroacetic acid, HC2Cl3O2 Ka = 3.0?10?1 )

    81-The steps for the formation of ester are :
    a)3
    b)4
    c)5
    d)None

    82-In reaction with SOCl2 which two atoms get polarized due to presence of Chloride ion :
    a)C of CH3 and O
    b)Alpha C and O with alpha C
    c)Alpha C and adjacent O on its right
    d)Polarization is not possible

    83-The efficient method to obtain carboxylic acid is :
    a)Methyl Ketone to Carboxylic acid
    b) Acetaldehyde to Carboxylic acid
    c) Formaldehyde to Carboxylic acid
    d)None

    84-In holoform reaction carboxylic acid contains ____ C atoms than starting aldehyde and ketone :
    a)More
    b)Moderate
    c)Less
    d)None

    85-2,4 DNPH are usually :
    a)liquids
    b)Crystalline solids
    c)gases
    d)None

    86-Sodium borohydride reduces :
    a)C=O
    b)C-C
    c)C-H
    d)None

    87-During oxidation of aldehydes the H atom attached to ___ is oxidized :
    a)Methyl
    b)Carbonyl group
    c)C
    d)None

    88-The alkoxide ion is protonated with __ to give an alcohol :
    a)H3O+
    b)H2O
    c)OH-
    d)MH4OH

    89-During oxidation of ketones :
    a)The carbon atom joined to the __ number of H is usually oxidized :
    a)Smaller
    b)medium
    c)greater
    d)None

    90-In case of symmetrical ketones ___ C atoms adjacent to the carbony group is oxidized :
    a)One
    b)Two
    c)Three
    d)Four

    91-During oxidation of unsymmetrial ketones the carbonyl group goes with:
    a)Larger alkyl group
    b)Smaller alkyl group
    c)Separates
    d)None

    92-Formula for tollen?s reagent is :
    a)Ag(NH3)2
    b)AgNH3
    c)AgNH2OH
    d)[Ag(NH3)2]OH

    93-In tollen?s test alongwith silver mirror we get :
    a)H2O
    b)NH3
    c)Both
    d)None

    94-Fehling solution is :
    a)An alkaline solution containing cupric tartrate complex ion
    b) An acidic solution containing cupric tartrate complex ion
    c) An alkaline solution containing cupric citrate complex ion
    d)None
    95-Formalin is :
    a)40% formaldehyde in 50 % water
    b) 30% formaldehyde in60 % water
    c) 20% formaldehyde in 70 % water
    d) 40% formaldehyde in 52 % water

    96-Acetone reacts with HCN to form a cyanohydrin,it is an example of :
    a)Electrophilic addition
    b)Nucleophilic addition
    c)Nucleophilic substitution
    d)Electrophilic substation

    97-Oxalic & Malonic acids are also called as :
    a)Propanedioic and Etahnedioic acid
    b)Ethanedioic and Propanedioic acid
    c)Both
    d)None

    98-Pthalic acid has how many benzene rings :
    a)1
    b)2
    c)3
    d)4

    99-Ethanol forms formic acid by forming an intermediate product of :
    a)Aldehyde
    b)Ethanal
    c)Methanal
    d)None
    100-Tollen?s reagent is a :
    a)Strong oxidizing agent
    b)Mild oxidizing agent
    c)Weak oxidizing agent
    d)None

    101-Alkanenitriles will give corresponding carboxylic acids on reaction with :
    a)Acids
    b)Alkalies
    c)Both
    d)None

    102-When carboxylic acids are obtained from oxidation of primary alcohols then the intermediate producs formed are:
    a)Ketones
    b)Aldehydes
    c)Can be both of the above
    d)None

    103-When H atom of carboxylic acids is involved in the reactions then one thing will must be formed :
    a)Hydrogen gas
    b)H2O
    c)Respective Salts
    d)All

    104-During protonation of carboxylic acid in formation of an ester the carboxylic acid at as :
    a)Electrophile
    b)Nucleophile
    c)Can act as both
    d)None

    105-The correct formulae for ester is :
    a)CH3COOC2H5
    b) CH3COC2H5
    c) CH3COOC2H5O
    d) CH2COOC2H5

    106-The third step of esterification is :
    a)Protonation of carboxylic acids
    b)Attack of alcohol
    c)Elimination of H+
    d)Hydrogen ion transfer

    107-The formula for acetamide is :
    a)CH3COONH2
    b) CH3COONH3
    c) CH3CONH2
    d) CH3COONH

    108-Which one of the following is a strong acid :
    a)Phenol
    b)Ethanoic acid
    c)ChloroEthanoic acid
    d)Alcohol

    109-The Abbreviation for glutamic acid is :
    a)Gla
    b)Gly
    c)Ala
    d)None

    110-Which of the following is a non-polar amino acid :
    a)Glycine
    b)Alanine
    c)Valine
    d)All
    111-Carboxylate ion gives the ____ character to amino acid :
    a)Acidic
    b)Basic
    c)Neutral
    d)None

    112-Which of the following are required for Strecker?s synthesis :
    a)HCN
    b)Amine
    c)Formaldehyde
    d)Both a & c
    e)All

    113-The compound formed due to addition of CN is called :
    a)Amide
    b)Amine
    c)Imine
    d)Nitrile

    114-The unsaturated amino acids are :
    a)Histidine
    b)Glycine
    c)Lysine
    d)None

    115-The secondary amino acids according to your text book are :
    a)1
    b)2
    c)3
    d)4

    116-The cyclic amino acid is :
    a)Glycine
    b)Alanine
    c)Valine
    d)Proline

    117-The aliphatic amino acids mentioned in your text book are :
    a)10
    b)9
    c)8
    d)7

    118-Which of the following derivative can not be dorectky prepared from acetic acid :
    A)Acetamide
    b)Acetyl Chloride
    c)Acetic Anhydride
    d)Ethyl acetate

    119-Which of the following is not a fatty acid :
    a)Propanoic acid
    b)Acetic Acid
    c)Pthalic Acid
    d)Butanoic Acid

    120-Acetamide is prepared by :
    a)Heating Ammonium acetate
    b)Heating methyl cyanide
    c)Heating ethyl acteate
    d)The hydrolysis of methyl cyanide

    121-Photochemical decomposition of organic peroxides to give free radicals usually :
    a)Stops the reaction
    b)Initiates the free radical polymerization
    c)Catalyzes the free radical polymerization
    d)Nothing happens

    122-Condensation polymerization reaction takes place :
    a)At one side of chain
    b)At both sides of the chain
    c)Both are the possibilities
    d)None

    123-Condensation polymerizations are generally ___ in nature :
    a)Neutral
    b)Acidic
    c)Basic
    d)ionic

    124-Alcohols which can be used in condensation polymerization for formation of polyester resins are :
    a)Mono-ols
    b)Di-ols
    c)Tri-ols
    d)Tetra-ols

    125-The substitude of sucrose(cane sugar) is is :
    a)Fructose
    b)Dextrose
    c)Glucose
    d)None
    126-Deep blue colour with iodine is given by :
    a)Amylose
    b)Amylppectin
    c)Starch
    d)glycogen

    127-Natural starch can have __ amylose and __ amylopectin :
    a)15% & 85%
    b)25% & 95%
    c)Both are possible
    d)None
    128-Which of the following forms the branched structure :
    a)Amylose
    b)Amylopectin
    c)Glycogen
    d)Both b & c

    129- Celloluse is special characteristic of :
    a)Plant kingdom
    b)Marine life
    c)Both
    d)None

    130-Celloluse is a polymer of :
    a)alpha D glucose
    b)Beta D Glucose
    c)Glucose
    d)None

    131-The structure of general protein is :
    a)Quartenary
    b)Tertiary
    c)Secondary
    d)Primary

    132-The sequence of amino acids combined in a peptide chain is reffered to as :
    a)Primary Structure
    b)Secondary structure
    c)Tertiary Structure
    d)None

    133- Main type of secondary structure of proteins are :
    a)Alpha Helix
    b)Beta Strand
    c)Both
    d)None
    134-Hydrophobic interactions are present in ___ of proteins:
    a)Primary structure
    b)Secondary structure
    c)Tertiary structure
    d)None

    135-____ also considered as primary building blocks :
    a)Fatty Acids
    b)Glycerols
    c)Sterols
    d)Both a & b
    e) All
    136-The polyunsaturated glycerides would have ___ M.P & B.P :
    a)High
    b)Medium
    c)Low
    d)None
    137-Sterols,Vitamin D and terpenes are termed as :
    a)Compund lipids
    b0Associated lipids
    c)Derived lipids
    d)Both b & c
    e)All

    138-The rate of deterioration depends upon ___ of fats or oils :
    a)Saturation
    b)Unsaturation
    c)Both
    d)None

    139-The quantity in miligrams(mg) taken for identification of characteristic of fat or oil per specific given amount of fat or oil is of :
    a)Acid Number & Iodine Number
    b)Saponification number and iodine number
    c)Acid number & Saponification number
    d)Acid number
    140-____ belong to sterols :
    a)Ergosterol
    b)Hormones of adrenal cortex
    c)Cholesterol
    d)Both a & c
    e)All

    141-Ergosterol can be converted into :
    a)Ergocalciterol
    b)Vitamin D1
    c)Both
    d)None

    142-Cholesterol is precursor of :
    a)Ergosterol
    b)Steroid Hormones
    c)Vitamin D2
    d)None
    143-Aromatic compounds are part of :
    a)Homocyclic compounds
    b)Heterocyclic compounds
    c)Both
    d)None

    144-Which of the following is an isomerase :
    a)Phosphoglyceromutases
    b)Phospho transferase
    c)Protease
    d)Fumarase

    145-During incineration the temperature ranges from :
    A)900-1000
    b)1000-1100
    c)800-1000
    d)None
    146-The recycling of plastics is done by :
    a)Reprocessing
    b)Depolymerization
    c)Transformation
    d)All
    147-The main pollutant of leather tanneries in the waste water is due to the salt of :
    a)Lead
    b)Barium Sulphate
    c)Alum
    d)Nickle sulphate

    148-A single chloride free radical can destroy how many ozone molecules :
    a)100
    b)100000
    c)10000
    d)10
    149-Which clogs the gills of a fish :
    a)Mg
    b)Ca
    c)Al
    d)None

    150-The ozone layer is ___ high :
    a)15-40 km high
    b)25-28 km high
    c)30 km high
    d)All


    Answer Key :


    1-a
    2-c
    3-b
    4-a
    5-d
    6-b
    7-d
    8-d
    9-c
    10-a
    11-d
    12-e
    13-b
    14-d
    15-c
    16-a
    17-d
    18-d
    19-b
    20-c
    21-b
    22-b
    23-b
    24-b

    25-b

    26-c
    27-c
    28-b
    29-b
    30-b
    31-d
    32-d
    33-b
    34-d
    35-d
    36-a
    37-c
    38-e
    39-e
    40-b
    41-b
    42-a
    43-c
    44-d
    45-b
    46-d
    47-a
    48-b
    49-f
    50-b
    51-a
    52-d
    53-a
    54-a
    55-d
    56-d
    57-b
    58-b
    59-b
    60-a
    61-d
    62-d
    63-d
    64-b
    65-c
    66-d
    67-b
    68b
    69c
    70b
    71c
    72e
    73d
    74-d
    75-d
    76-d
    77-e
    78-b
    79-b
    80-c
    81-b

    82-b
    83-a
    84-c
    85-b
    86-a
    87-b
    88-b
    89-a
    90-a
    91-b
    92-d
    93-c
    94-a
    95-d
    96-b
    97-b
    98-a
    99-b
    100-b

    101-c
    102-b

    103-c
    104-b
    105-a
    106-d
    107-c
    108-c
    109-b
    110-d
    111-b
    112-d
    113-d
    114-a
    115-b
    116-d
    117-d
    118-a
    119-c
    120-a
    121-c
    122-b
    123-d
    124-b
    125-a
    126-a
    127-a
    128-d
    129-a
    130-b
    131-b
    132-a
    133-c
    134-c
    135-e
    136-c
    137-d
    138-b
    139-c
    140-e
    141-a
    142-b
    143-c
    144-a
    145-a
    146-d
    147-c
    148-b
    149-c
    150-b
    1-Homolytic Fission is :
    a)Symmetrical
    b)Unsymmetrical
    c)Both
    d)None

    2- alcohols are resistant to oxidation :
    A)primary
    B)secondary
    C)tertiary
    D)All

    3-When alcohol is dehydrated ar 140 oC the produxt obtnd is : A)etheneB)diethyl etherC)iodoformD)none
    4-_____ are formed in homolytic bond fission :
    a)Free radicals
    b)Ions
    c)Both a & b
    d) None

    5-The factors which favor homolytic fission are :
    a)Electronegativity difference is less or zero
    b) Gaseous state
    c) Light & Electricity
    d)All of the above

    6-Unsymmetrical bond fission is favored in :
    a)Homolysis
    b)heterolysis
    c)Both
    d) None

    7-Direction of polar reactions is from :
    a)Nucleophile to electrophile
    b)Electrophile to nucleophile
    c)Source to sink
    d) Both a & c

    8-Which of the fllowing is nucleophile :
    a)Cl-
    b)H2O
    c)NH3
    d)All

    9-In tertiary Alcohols one C having OH group is attached to mainly how many more C :
    a)1
    b)2
    c)3
    d)4

    10-In combustion of methane the amount of energy released is :
    a)891 kj/mol
    b)892 kj/mol
    c)893 kj/mol
    d)None

    11-Which of the following is electrophile :
    a)Cl2
    b)Cl-
    c)Br2
    d)Both a & c

    12-Out of the following which reacts with alkanes in presence of ultra violet rays :
    a)Chlorine
    b)Bromine
    c)Iodine
    d)Flourine
    e)Both a & b
    f)Both c & d
    g)All

    13-The step in which chlorine free radical reacts with methane and a methyl free radical is obtained is termed as :
    a)Initiation
    b)Propagation
    c)Termination
    d)None

    14-Combustion of alkanes is highly ____ so it requires ____ for initiation :
    a)Endothermic & nothing
    b)Exothermic & nothing
    c)Endothermic & flame
    d)Exothermic & spark

    15-Which of the following reaction is not synthetically important :
    a)Free radical reaction of alkanes
    b)Halogenation of alkanes
    c)Both a & b
    d)None

    16-During dehydrohalogenation of alkyl halides the hydrogen is removed from the C which is attached to :
    a)R
    b)X
    c)R or X
    d)None

    17-The catalysts used for dehydration of aclohols are :
    a)Al2O3
    b)H2SO4
    c)H3PO4
    d)All

    18-The temperature required for primary alcohol to form ethene is :
    a)150oC
    b)180oC
    c)140-170 oC
    d)All of the above

    19-The catalytic hydrogenation of alkenes is at 1-5atm pressure and giving 120kj/mol per double bond and giving ______ compound :
    a)Unsaturated
    b)Saturated
    c)Depends upon given conditions
    d)None


    20-The catalysts used for catalytic hydrogenation of alkenes are :
    a)Pt,Pd,NiAl2O3
    b) Pt,Pb,Raney Nickle
    c) Pt,Pd,Ni
    d)None

    21-For hydration of ethene the intermediate compound is :
    a)Methyl hydrogen sulphate
    b)Ethyl Hydrogen Sulphate
    c)Ethyl hydrogen Nitrate
    d)None

    22-For hydration of alkanes the optimum temperature is :
    a)140 oC
    b)100 oC
    c) 80 oC
    d)None

    23-As the bromine reaches near the alkene which becomes polarized :
    a)Alkene
    b)Bromine Molecule
    c)Both a & b
    d)None

    24-1% dilute alkaline KMnO4 solution is a :
    a)Strong oxidizing agent
    b)Mild oxidizing agent
    c)Weak oxidizing agent
    d)None

    25-Polymerization of ethane at 400oC and 100 atm Pressure produces :
    a)Polyethane
    b)Polyethylene
    c)Polyethanol
    d)None

    26-Markonikov?s rule follow :
    a)Addition of unsynnetrical reagent to an unsymmetrical alkene
    b) Addition of unsynnetrical alkene to an unsymmetrical alkene
    c) Addition of unsynnetrical reagent to an unsymmetrical reagent
    d) Addition of unsynnetrical alkene to an unsymmetrical alkane

    27- Butene can have:
    a)Geometrical isomerism
    b)2-position isomers
    c)Both a & b
    d)All structural isomers

    28- Geometrical isomerism is shown by :
    a)Alkanes
    b)Alkenes
    c)Alkynes
    d)Both b & c

    29- Anthracene has how many benzene rings?
    a)2
    b)3
    c)4
    d)5

    30-Pentane has how many isomers :
    a)2
    b)3
    c)4
    d)5

    31-Oxidation of alkenes in presence of hot KMnO4 solution the products obtained can be :
    a)Ketones
    b)Carboxylic acids
    c)Carbon dioxide
    d)All

    32-All sp2 orbitals in benzene ring are :
    a)in different planes
    b)In same planes
    c)Coplanar
    d)Both b & c

    33-Diffused or delocalized electron cloud is formed by overlapping of :
    a)one 2py & one 2pz orbitals
    b)Both 2pz orbitals
    c)Any 2 orbitals
    d)None

    34-The stability of benzene ring is compared with :
    a)Cyclohexene
    b)1,3 cyclohexadiene
    c)1,3,6 cyclohexatriene
    d)None

    35-In kekule?s structure the bond lengths between different carbons are as :
    a)Between C1-C4
    b) Between C2-C5
    c) Between C3-C6
    d)None

    36-During halogenation,nitration,Friedal craft?s reactions of benzene the direction of reaction is :
    a)Benzene ring to electrophile
    b)Electrophile to benzene ring
    c)Benzene ring to nucleophile
    d)Nucleophile to benzene ring

    37-The acylation of benzene ring produces :
    a)Methy benzene
    b)Ethyl Benzene
    c)Acetophenone
    d)Alky Benzene

    38-Which of the folllwoing are electrophile :
    a)AlCl3
    b)FeBr3
    c)H2SO4
    d)Both a & b
    e)All

    39-The characteristic of SN2 reactions are :
    a)Change of hybridization from sp3 tetrahedral to sp2 planar
    b)Attack of weak leaving group
    c)Removal of Nucleophile
    d)Both a & c
    e)All

    40-The order of SN2 reactions for primary alkyl halides is :
    a)1
    b)2
    c)3
    d)4

    41-There is another site present on alkyl halides on which nucleophile can attack during B-Elimination reaactions :
    a)a-H
    b)b-H
    c)a-C
    d)b-C

    42-The rate of E1 reactions depend upon :
    a)The concentration of substrate
    b)Conc. Of nucleophile
    c)Conc of substrate as well as nucleophile
    d)None

    43-Which one of the following is not a nucleophile :
    a)H2O
    b)H2S
    c)BF3
    d)NH3

    44-The benzene molecule contains :
    a)Three double bonds
    b)two double bonds
    c)One double bond
    d)Delocalized pi electron charge

    45-During nitration of benzene active nitrating agent is :
    a)NO3
    b)NO2+
    c)NO2-
    d)HNO3

    46-Formula of chloroform is :
    a)CH3Cl
    b)CCl4
    c)CH2Cl2
    d)CHCl3

    47-Optimum temperature for the fermentation is :
    a)25-35 oC
    b)35-45 oC
    c)15-25 oC
    d)None

    48-The product obtained after re-Distilation of 95% alcohol in presence of CaO is called :
    a)rectified spirit
    b)Absolute alcohol
    c)Methyleted spirit
    d)None

    49-For denaturation of alcohol which can be used :
    a)Methanol
    b)Ethanol
    c)Pyridine
    d)Acetone
    e)All
    f)All except ethanol

    50-When NH3 reacts with alcohol then the catalyst used is :
    a)ZnCl2
    b)ThO2
    c)Pyridine
    d)None

    51-Which reaction is correct :
    a)2C2H5OH + 2Na ------> 2C2H5ONa + H2
    b) 2C2H5OH + 2Na ------> 2C2H5ONa + H2O
    c) 2C2H5OH + 2Na ------> 2C2H5OONa + H2
    d) 2C2H5OH + 2Na ------> 2C2H5ONaH + HO

    52-Upon oxidation of 2-methyl 2 propanol the product obtained is :
    a)Ethanal
    b)Propanone
    c)2-Methylpropane
    d)None
    53-When ethanol reacts with Phospho pentachloride then the products include :
    a)HCl
    b)HOCl
    c)H3PO3
    d)None

    54-The formulae for iodoform is :
    a)CHI3
    b)CHBr3
    c)CH2OHI
    d)None

    55-The reason why phenol is more acidic is :
    a)Delocalization of electronic cloud of benzene ring
    b)Ka = 1.3 x 10^-10
    c)delocaliztion of ?ve charge in ring
    d)Both b & c
    e)All

    56-Phenol reacts with dilute HNO3 at 25oC to give :
    a)TNT
    b)Picric acid
    c)Both a & b
    d)None

    57-Rectified spirit contains alcohol about :
    a)14%
    b)95%
    c)12%
    d)20%

    58-Esterification of alcohols is___ with removal of water :
    a)Irreversible
    b)Reversible
    c)Maybe both
    d)None

    59-CH3COCH2CH3 is ;
    a)2Propanone
    b)Butanone
    c)Acetophenone
    d)None

    60-The IUPAC name of (CH3)2 CH CH2 OH is :
    a)2,3methyl 2 propanol
    b) 2,4methyl 2 propanone
    c) 1,3ethyl 3 propanol
    d) 2,3methyl 1 propenol
    61-In industry for preparation of formaldehyde the optimal conditions are :
    a)Pt-Asbestos
    b)300oC
    c)Both
    d)None

    62-Acetaldehyde is prepared in the laboratory by the oxidation of ethyl alcohol with :
    a)Alkaline sodium dichromate solution
    b)Acidfied KMnO4 Solution
    b)Alkaline KMnO4 Solution
    d)None

    63-Acidified aqueous hydrolysis of acetaldehyde cyanohydrin gives :
    a)2-Hydroxypropanoic acid
    b)Lactic acid
    c)alpha hydroxyl acid containing one C more than starting aldehyde or ketone
    d)All

    64-Which one of the following is a good source of Cyanide ion :
    a)HCN
    b)KCN
    c)NH4CN
    d)LiCN

    65-Tryosine has ____ taste :
    a)Sweet
    b)Sour
    c)Cheese
    d)None

    66-Which of the following pair of amino acids have sec. amino group :
    a)Glycine & Proline
    b)Histidine & Glutamic acid
    c)Lysine & valine
    d)Proline & Histidine

    67-The acidic character of amino acid is due to :
    a)COOH
    b)COO-
    b)NH2
    c)NH3+

    68-The catalyst used in the reaction of a-bromoacid with ammonia is :
    a)K
    b)P
    c)Li
    d)H

    69-During strecker synthesis the intermediate compound obtained is :
    a)Ammonium ion
    b)Ammonium Chloride
    c)Ammonium nitrile
    d)None

    70-There is a peptide molecule which is said to have molecular mass 11,312,it is termed as :
    a)Polypeptide
    b)Protein
    c)Both a & b
    d)None

    71-Addition polymerization is catalyzed by :
    a)Thermal decomposition of organic peroxides
    b)Photochemical decomposition of organic peroxides
    c)Both
    d)None

    72-Condensation polymerization involves the removal of :
    a)Water
    b)Methanol
    c)Ethanol
    d)All
    e)Both a & b

    73-Polysterene is used in :
    a)Pipes
    b)Gramophone records
    c)Clothing
    d)Cosmetic bottles

    74-Plyamide resisns include :
    a)Nylon -6,9
    b)Nylon -3,6
    c)Nylon -9,9
    d)Nylon- 6.6

    75-Glucose is also termed as :
    a)Dextrose
    b)Grape Sugar
    c)Blood Sugar
    d)All
    e)Both b & c

    76-Amylopectin has glycosidic linkages as :
    a)1,2
    b)1,4
    c)1,2 & 1,4
    d)1,4 & 1,6

    77-Woody trees are generally ___% celloluse :
    a)10%
    b)20%
    c)30%
    d)40%
    e)None

    78-The saponification number for glycerol triplemitate is :
    a)206
    b)208
    c)210
    d)212

    79-In DNA the sugar is :
    a)1-Deoxyribose
    b)2-Deoxribose
    c)3-Deoxyribose
    d)None

    80-The acid chloride strength is of the order of :
    a)CH3COOCl > CH3COOCl2 > CH3COOCl3 > CH3COOCl4
    b) CH3COOCl < CH3COOCl2 > CH3COOCl3 < CH3COOCl4
    c) CH3COOCl < CH3COOCl2 <CH3COOCl3 <CH3COOCl4
    d) CH3COOCl <CH3COOCl2 ,CH3COOCl3 > CH3COOCl4

    (Acetic acid, HC2H3O2 Ka = 1.8?10?5

    Chloroacetic acid, HC2H2ClO2 Ka = 1.4?10?3

    Dichloroacetic acid, HC2HCl2O2 Ka = 5.5?10?2

    Trichloroacetic acid, HC2Cl3O2 Ka = 3.0?10?1 )

    81-The steps for the formation of ester are :
    a)3
    b)4
    c)5
    d)None

    82-In reaction with SOCl2 which two atoms get polarized due to presence of Chloride ion :
    a)C of CH3 and O
    b)Alpha C and O with alpha C
    c)Alpha C and adjacent O on its right
    d)Polarization is not possible

    83-The efficient method to obtain carboxylic acid is :
    a)Methyl Ketone to Carboxylic acid
    b) Acetaldehyde to Carboxylic acid
    c) Formaldehyde to Carboxylic acid
    d)None

    84-In holoform reaction carboxylic acid contains ____ C atoms than starting aldehyde and ketone :
    a)More
    b)Moderate
    c)Less
    d)None

    85-2,4 DNPH are usually :
    a)liquids
    b)Crystalline solids
    c)gases
    d)None

    86-Sodium borohydride reduces :
    a)C=O
    b)C-C
    c)C-H
    d)None

    87-During oxidation of aldehydes the H atom attached to ___ is oxidized :
    a)Methyl
    b)Carbonyl group
    c)C
    d)None

    88-The alkoxide ion is protonated with __ to give an alcohol :
    a)H3O+
    b)H2O
    c)OH-
    d)MH4OH

    89-During oxidation of ketones :
    a)The carbon atom joined to the __ number of H is usually oxidized :
    a)Smaller
    b)medium
    c)greater
    d)None

    90-In case of symmetrical ketones ___ C atoms adjacent to the carbony group is oxidized :
    a)One
    b)Two
    c)Three
    d)Four

    91-During oxidation of unsymmetrial ketones the carbonyl group goes with:
    a)Larger alkyl group
    b)Smaller alkyl group
    c)Separates
    d)None

    92-Formula for tollen?s reagent is :
    a)Ag(NH3)2
    b)AgNH3
    c)AgNH2OH
    d)[Ag(NH3)2]OH

    93-In tollen?s test alongwith silver mirror we get :
    a)H2O
    b)NH3
    c)Both
    d)None

    94-Fehling solution is :
    a)An alkaline solution containing cupric tartrate complex ion
    b) An acidic solution containing cupric tartrate complex ion
    c) An alkaline solution containing cupric citrate complex ion
    d)None
    95-Formalin is :
    a)40% formaldehyde in 50 % water
    b) 30% formaldehyde in60 % water
    c) 20% formaldehyde in 70 % water
    d) 40% formaldehyde in 52 % water

    96-Acetone reacts with HCN to form a cyanohydrin,it is an example of :
    a)Electrophilic addition
    b)Nucleophilic addition
    c)Nucleophilic substitution
    d)Electrophilic substation

    97-Oxalic & Malonic acids are also called as :
    a)Propanedioic and Etahnedioic acid
    b)Ethanedioic and Propanedioic acid
    c)Both
    d)None

    98-Pthalic acid has how many benzene rings :
    a)1
    b)2
    c)3
    d)4

    99-Ethanol forms formic acid by forming an intermediate product of :
    a)Aldehyde
    b)Ethanal
    c)Methanal
    d)None
    100-Tollen?s reagent is a :
    a)Strong oxidizing agent
    b)Mild oxidizing agent
    c)Weak oxidizing agent
    d)None

    101-Alkanenitriles will give corresponding carboxylic acids on reaction with :
    a)Acids
    b)Alkalies
    c)Both
    d)None

    102-When carboxylic acids are obtained from oxidation of primary alcohols then the intermediate producs formed are:
    a)Ketones
    b)Aldehydes
    c)Can be both of the above
    d)None

    103-When H atom of carboxylic acids is involved in the reactions then one thing will must be formed :
    a)Hydrogen gas
    b)H2O
    c)Respective Salts
    d)All

    104-During protonation of carboxylic acid in formation of an ester the carboxylic acid at as :
    a)Electrophile
    b)Nucleophile
    c)Can act as both
    d)None

    105-The correct formulae for ester is :
    a)CH3COOC2H5
    b) CH3COC2H5
    c) CH3COOC2H5O
    d) CH2COOC2H5

    106-The third step of esterification is :
    a)Protonation of carboxylic acids
    b)Attack of alcohol
    c)Elimination of H+
    d)Hydrogen ion transfer

    107-The formula for acetamide is :
    a)CH3COONH2
    b) CH3COONH3
    c) CH3CONH2
    d) CH3COONH

    108-Which one of the following is a strong acid :
    a)Phenol
    b)Ethanoic acid
    c)ChloroEthanoic acid
    d)Alcohol

    109-The Abbreviation for glutamic acid is :
    a)Gla
    b)Gly
    c)Ala
    d)None

    110-Which of the following is a non-polar amino acid :
    a)Glycine
    b)Alanine
    c)Valine
    d)All
    111-Carboxylate ion gives the ____ character to amino acid :
    a)Acidic
    b)Basic
    c)Neutral
    d)None

    112-Which of the following are required for Strecker?s synthesis :
    a)HCN
    b)Amine
    c)Formaldehyde
    d)Both a & c
    e)All

    113-The compound formed due to addition of CN is called :
    a)Amide
    b)Amine
    c)Imine
    d)Nitrile

    114-The unsaturated amino acids are :
    a)Histidine
    b)Glycine
    c)Lysine
    d)None

    115-The secondary amino acids according to your text book are :
    a)1
    b)2
    c)3
    d)4

    116-The cyclic amino acid is :
    a)Glycine
    b)Alanine
    c)Valine
    d)Proline

    117-The aliphatic amino acids mentioned in your text book are :
    a)10
    b)9
    c)8
    d)7

    118-Which of the following derivative can not be dorectky prepared from acetic acid :
    A)Acetamide
    b)Acetyl Chloride
    c)Acetic Anhydride
    d)Ethyl acetate

    119-Which of the following is not a fatty acid :
    a)Propanoic acid
    b)Acetic Acid
    c)Pthalic Acid
    d)Butanoic Acid

    120-Acetamide is prepared by :
    a)Heating Ammonium acetate
    b)Heating methyl cyanide
    c)Heating ethyl acteate
    d)The hydrolysis of methyl cyanide

    121-Photochemical decomposition of organic peroxides to give free radicals usually :
    a)Stops the reaction
    b)Initiates the free radical polymerization
    c)Catalyzes the free radical polymerization
    d)Nothing happens

    122-Condensation polymerization reaction takes place :
    a)At one side of chain
    b)At both sides of the chain
    c)Both are the possibilities
    d)None

    123-Condensation polymerizations are generally ___ in nature :
    a)Neutral
    b)Acidic
    c)Basic
    d)ionic

    124-Alcohols which can be used in condensation polymerization for formation of polyester resins are :
    a)Mono-ols
    b)Di-ols
    c)Tri-ols
    d)Tetra-ols

    125-The substitude of sucrose(cane sugar) is is :
    a)Fructose
    b)Dextrose
    c)Glucose
    d)None
    126-Deep blue colour with iodine is given by :
    a)Amylose
    b)Amylppectin
    c)Starch
    d)glycogen

    127-Natural starch can have __ amylose and __ amylopectin :
    a)15% & 85%
    b)25% & 95%
    c)Both are possible
    d)None
    128-Which of the following forms the branched structure :
    a)Amylose
    b)Amylopectin
    c)Glycogen
    d)Both b & c

    129- Celloluse is special characteristic of :
    a)Plant kingdom
    b)Marine life
    c)Both
    d)None

    130-Celloluse is a polymer of :
    a)alpha D glucose
    b)Beta D Glucose
    c)Glucose
    d)None

    131-The structure of general protein is :
    a)Quartenary
    b)Tertiary
    c)Secondary
    d)Primary

    132-The sequence of amino acids combined in a peptide chain is reffered to as :
    a)Primary Structure
    b)Secondary structure
    c)Tertiary Structure
    d)None

    133- Main type of secondary structure of proteins are :
    a)Alpha Helix
    b)Beta Strand
    c)Both
    d)None
    134-Hydrophobic interactions are present in ___ of proteins:
    a)Primary structure
    b)Secondary structure
    c)Tertiary structure
    d)None

    135-____ also considered as primary building blocks :
    a)Fatty Acids
    b)Glycerols
    c)Sterols
    d)Both a & b
    e) All
    136-The polyunsaturated glycerides would have ___ M.P & B.P :
    a)High
    b)Medium
    c)Low
    d)None
    137-Sterols,Vitamin D and terpenes are termed as :
    a)Compund lipids
    b0Associated lipids
    c)Derived lipids
    d)Both b & c
    e)All

    138-The rate of deterioration depends upon ___ of fats or oils :
    a)Saturation
    b)Unsaturation
    c)Both
    d)None

    139-The quantity in miligrams(mg) taken for identification of characteristic of fat or oil per specific given amount of fat or oil is of :
    a)Acid Number & Iodine Number
    b)Saponification number and iodine number
    c)Acid number & Saponification number
    d)Acid number
    140-____ belong to sterols :
    a)Ergosterol
    b)Hormones of adrenal cortex
    c)Cholesterol
    d)Both a & c
    e)All

    141-Ergosterol can be converted into :
    a)Ergocalciterol
    b)Vitamin D1
    c)Both
    d)None

    142-Cholesterol is precursor of :
    a)Ergosterol
    b)Steroid Hormones
    c)Vitamin D2
    d)None
    143-Aromatic compounds are part of :
    a)Homocyclic compounds
    b)Heterocyclic compounds
    c)Both
    d)None

    144-Which of the following is an isomerase :
    a)Phosphoglyceromutases
    b)Phospho transferase
    c)Protease
    d)Fumarase

    145-During incineration the temperature ranges from :
    A)900-1000
    b)1000-1100
    c)800-1000
    d)None
    146-The recycling of plastics is done by :
    a)Reprocessing
    b)Depolymerization
    c)Transformation
    d)All
    147-The main pollutant of leather tanneries in the waste water is due to the salt of :
    a)Lead
    b)Barium Sulphate
    c)Alum
    d)Nickle sulphate

    148-A single chloride free radical can destroy how many ozone molecules :
    a)100
    b)100000
    c)10000
    d)10
    149-Which clogs the gills of a fish :
    a)Mg
    b)Ca
    c)Al
    d)None

    150-The ozone layer is ___ high :
    a)15-40 km high
    b)25-28 km high
    c)30 km high
    d)All


    Answer Key :


    1-a
    2-c
    3-b
    4-a
    5-d
    6-b
    7-d
    8-d
    9-c
    10-a
    11-d
    12-e
    13-b
    14-d
    15-c
    16-a
    17-d
    18-d
    19-b
    20-c
    21-b
    22-b
    23-b
    24-b

    25-b

    26-c
    27-c
    28-b
    29-b
    30-b
    31-d
    32-d
    33-b
    34-d
    35-d
    36-a
    37-c
    38-e
    39-e
    40-b
    41-b
    42-a
    43-c
    44-d
    45-b
    46-d
    47-a
    48-b
    49-f
    50-b
    51-a
    52-d
    53-a
    54-a
    55-d
    56-d
    57-b
    58-b
    59-b
    60-a
    61-d
    62-d
    63-d
    64-b
    65-c
    66-d
    67-b
    68b
    69c
    70b
    71c
    72e
    73d
    74-d
    75-d
    76-d
    77-e
    78-b
    79-b
    80-c
    81-b

    82-b
    83-a
    84-c
    85-b
    86-a
    87-b
    88-b
    89-a
    90-a
    91-b
    92-d
    93-c
    94-a
    95-d
    96-b
    97-b
    98-a
    99-b
    100-b

    101-c
    102-b

    103-c
    104-b
    105-a
    106-d
    107-c
    108-c
    109-b
    110-d
    111-b
    112-d
    113-d
    114-a
    115-b
    116-d
    117-d
    118-a
    119-c
    120-a
    121-c
    122-b
    123-d
    124-b
    125-a
    126-a
    127-a
    128-d
    129-a
    130-b
    131-b
    132-a
    133-c
    134-c
    135-e
    136-c
    137-d
    138-b
    139-c
    140-e
    141-a
    142-b
    143-c
    144-a
    145-a
    146-d
    147-c
    148-b
    149-c
    150-b
    “So many of our dreams at first seem impossible, then they seem improbable, and then, when we summon the will, they soon become inevitable.”
    Christopher Reeve


  2. #2
    Med Studentz Beginner Mariamumtaz's Avatar
    Member Since
    Jun 2013
    Location
    Pakistan
    Posts
    41
    Liked
    21 times
    well done
    Prince MD Khan likes this.
  3. #3
    Med Studentz Pro Prince MD Khan's Avatar
    Member Since
    Dec 2012
    Location
    Lahore, Pakistan
    Posts
    260
    Liked
    235 times
    Quote Originally Posted by Mariamumtaz View Post
    well done
    Thankoo :-)

    Sent from my GT-S5360 using Tapatalk 2
    “So many of our dreams at first seem impossible, then they seem improbable, and then, when we summon the will, they soon become inevitable.”
    Christopher Reeve


  4. #4
    Med Studentz Regular maryyum's Avatar
    Member Since
    Aug 2013
    Location
    mangla
    Posts
    122
    Liked
    82 times
    thats really awesome ..thank you
    Prince MD Khan likes this.
  5. #5
    Med Studentz Pro Prince MD Khan's Avatar
    Member Since
    Dec 2012
    Location
    Lahore, Pakistan
    Posts
    260
    Liked
    235 times
    Quote Originally Posted by maryyum View Post
    thats really awesome ..thank you
    Youre most welcome :-)
    Tommorow i will post bio 2nd yr InshALLAH

    Sent from my GT-S5360 using Tapatalk 2
    maryyum likes this.
    “So many of our dreams at first seem impossible, then they seem improbable, and then, when we summon the will, they soon become inevitable.”
    Christopher Reeve


  6. #6
    Med Studentz Beginner CHOCLATE's Avatar
    Member Since
    Jul 2013
    Location
    wah cantt
    Posts
    42
    Liked
    29 times
    Jazak allah for ur this effort.........god bless you.........
    Prince MD Khan likes this.
  7. #7
    Med Studentz Pro Prince MD Khan's Avatar
    Member Since
    Dec 2012
    Location
    Lahore, Pakistan
    Posts
    260
    Liked
    235 times
    Quote Originally Posted by CHOCLATE View Post
    Jazak allah for ur this effort.........god bless you.........
    Waiyyek :-)
    Ameeen :-)

    Sent from my GT-S5360 using Tapatalk 2
    “So many of our dreams at first seem impossible, then they seem improbable, and then, when we summon the will, they soon become inevitable.”
    Christopher Reeve


  8. #8
    Med Studentz Newbie
    Member Since
    Aug 2016
    Posts
    1
    Liked
    0 times
    Hey can i have the answer key to it please. I will be highly obliged
  9. #9
    Med Studentz Beginner
    Member Since
    Aug 2016
    Posts
    37
    Liked
    2 times
    Thankyou. This is so helpful. Although this is a thread for chemistry I'd like to simply confirm a minor thing. In the UHS syllabus topic number 9 is Dawn of modern physics. And in the syllabus it specifies the topics under modern physics as mainly consisting of X-ray. However in FSc book modern physics does not contain X-ray. Atomic spectra contains X-Ray's. My question is that should I do X Ray's or go through the topic of modern physics from the FSc book (which does not include information on X Ray's)
    Guys your help will be extremely appreciated!
    Reply to Thread

    Thread Information

    Users Browsing this Thread

    There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

      Similar Threads

      1. Chemistry Urgent Please Help
        By ash.irfan in forum Pakistan Medical Schools
        Replies: 0
        Last Post: September 5th, 2013, 01:35 PM
      2. Chemistry
        By Dr. Abc in forum Pakistan Medical Schools
        Replies: 0
        Last Post: September 3rd, 2013, 02:32 PM
      3. Organic Chemistry MCAT 2013 Help!!
        By ash.irfan in forum Pakistan Medical Schools
        Replies: 1
        Last Post: August 18th, 2013, 01:58 PM
      4. Strength of Organic Acids
        By ali sialkot in forum The Pre-Med Life
        Replies: 1
        Last Post: June 19th, 2013, 01:24 PM
      5. Advanced Organic Chem Series or Regular One?
        By Jenny in forum The Pre-Med Life
        Replies: 2
        Last Post: May 13th, 2006, 10:45 PM

      Tags for this Thread